25 stycznia uczniowie klasy 2 e byli na wycieczce w Tesco przy ulicy Chopina w Płocku. Nasza wyprawa była to ekspedycja smaków w ramach programu edukacyjnego pt. „Od uprawy do potrawy”. Podczas 2- godzinnej gry terenowej dzieci dowiedziały się wiele o żywności, jej pochodzeniu i sezonowości, czytaniu etykiet oraz zasadach zdrowego odżywiania. Oprócz tego uczniowie poznali sposoby na ograniczenie marnowania żywności i zostali włączeni w działania mające minimalizować to zjawisko na korytarzach szkolnych. Z przedstawicielem sieci Tesco – naszym nawigatorem, poszukiwaliśmy na hali sklepu ukrytych naklejek do piramidy zdrowia, a poprzez aktywizujące zajęcia grupowe uczniowie rozwijali przydatną umiejętność pracy w grupie.
Rozmawialiśmy o produktach zdrowych dla naszego organizmu. Próbowaliśmy smaku różnych owoców i warzyw, bakalii oraz przypraw. Zastanawialiśmy się również, z czego zrobione są różne kasze i płatki. Dowiedzieliśmy się, skąd pochodzą różne owoce i jak daleką podróż muszą przebyć, byśmy mogli je zjeść, a także, które jajka są najlepsze i co oznacza ich numer. Nasz przewodnik wytłumaczył dzieciom do czego służą etykiety na produktach i jak należy je odczytywać. Gdy znaleźliśmy wszystkie nalepki, zrobiliśmy wspólną piramidę zdrowia.
Na zakończenie naszej edukacyjnej wyprawy uczniowie mieli możliwość samodzielnego zrobienia własnego, zdrowego posiłku z jogurtu naturalnego i owoców. Uczniowie, którzy wzięli udział w ekspedycji smaków otrzymali materiały z ćwiczeniami do wykonania w domu w postaci specjalnej książeczki. Dla naszej klasy była to niezwykła przygoda.
Tekst: Joanna Sielczak